Skip to content
patientgerichte huisartsenpraktijkwebsite

6 heldere tips voor een patiëntvriendelijke huisartsenpraktijkwebsite

Jouw website is het visitekaartje van jouw huisartsenpraktijk. Het is daarom van belang dat de informatie die hier wordt getoond altijd betrouwbaar en actueel is en bovendien eenvoudig te vinden is. De belangrijkste informatie zoals het telefoonnummer, spoednummer, de adresgegevens en de openingstijden vermeld je op de homepage. Waar je verder nog op moet letten bij een goede praktijkwebsite hebben wij voor je samengevat.

Het is belangrijk om er in ieder geval voor te zorgen dat de website van jouw huisartsenpraktijk voldoet aan deze zes belangrijkste basisvoorwaarden. Vooral wanneer je weinig tijd heeft voor het onderhouden van de website is het raadzaam om je te beperken tot deze zes onderdelen. Je kunt beter een website van een of twee pagina’s hebben met daarop actuele informatie, dan een uitgebreide website met verouderde pagina’s.

1. Website beveiliging

Wanneer je werkt met gevoelige patiëntgegevens is het verplicht om jouw website goed te beveiligen. Doe dit zeker als je patiënten de mogelijkheid biedt om formulieren in te vullen, zoals voor een inschrijving bij de praktijk, het aanvragen van een herhaalrecept of het invullen van het contactformulier. Wanneer het invullen van een formulier mogelijk is op jouw website, worden persoonsgegevens verstuurd via jouw website en is het verplicht deze gegevens zorgvuldig te beschermen.

2. Onderhoud

De website van jouw huisartsenpraktijk heeft regelmatig onderhoud nodig om ervoor te zorgen dat de informatie op de website actueel blijft. Wanneer jouw website achterhaalde informatie toont, draagt dit niet bij aan het doel van de website.  Dit zorgt mogelijk voor onduidelijkheid of een verkeerd beeld van de praktijk. Als de website niet up to date gehouden wordt kunnen patiënten jouw informatie gaan wantrouwen. Hierdoor bezoeken zij mogelijk jouw website een volgende keer niet meer. Hanteer je aangepaste openingstijden gedurende de feestdagen en/of vakantieperiodes en vermeld je deze op de website? Zorg dan dat je deze tijdig weer verwijdert.

3. Herhaalrecept aanvragen

Het gebruik van de telefonische herhaalreceptenlijn is hiermee zo goed als verleden tijd. Patiënten kunnen zelf gemakkelijk online een herhaalrecept aanvragen wanneer zij langdurig medicatie gebruiken. Op deze manier hoeft je hier geen aandacht meer aan te besteden en kunt je deze tijd weer voor andere werkzaamheden gebruiken.

4. Online afspraken maken

Als je gebruikmaakt van een online afsprakensysteem kunnen patiënten gemakkelijk zelf een afspraak met jouw praktijk inplannen. Je stelt de beschikbare momenten in en de patiënt doet de rest. Meer informatie over een online afsprakensysteem lees je in dit artikel dat wij hierover schreven.

5. Toegankelijkheid van uw website

Jouw website moet voor iedereen toegankelijk zijn, dus ook voor mensen met een visuele beperking. Jouw websitebouwer zou hier rekening mee moeten houden en de richtlijnen hiervoor moeten toepassen op jouw praktijksite. Daarnaast bestaan er diverse toepassingen voor, zoals bijvoorbeeld het gebruik van voorleessoftware of kleurenfilters bij kleurenblindheid.

Wist je dat in 2019 de kans groot is dat de meerderheid van jouw websitebezoekers jouw website vanaf een mobiel bezoekt? Het zou daarom logisch lijken dat jouw website optimaal zou moeten werken op mobiel. Toch zien we nog vaak praktijkwebsites die ontworpen zijn om goed op een computer te werken en minder goed op een mobiel apparaat. Zorg er dus voor dat jouw praktijkwebsite ook mobiel optimaal werkt, zodat jouw patiënt makkelijk vindt wat hij zoekt.

6. Vindbaarheid

Als je de vindbaarheid van de website van jouw huisartsenpraktijk wilt verbeteren is het raadzaam om de volgende punten toe te passen:

  • Linkbuilding: het plaatsen van de URL van jouw website op andere websites.
  • Content optimalisatie:  de teksten op de website moeten aan bepaalde voorwaarden voldoen om SEO geschikt te zijn.
  • Social media: kan worden ingezet om de (potentiële) doelgroep te bereiken en het gebruik ervan heeft een positief effect op de ranking van de website.

Benieuwd hoe wij jou kunnen helpen bij het optimaliseren van de website van jouw huisartsenpraktijk? Bekijk de mogelijkheden voor een frisse website voor jouw huisartsenpraktijk.