Skip to content
Vindbaarheid Google zorgwebsite

7 tips voor betere online vindbaarheid (van jouw praktijk of gezondheidscentrum)

Er zijn verschillende manieren om hoger in de zoekresultaten te komen bij grote zoekmachines zoals Google. Grote zoekmachines maken allemaal gebruik van rekenmodellen – ook wel algoritmes genoemd – om te bepalen welke websites het meest relevant zijn. Deze relevante websites zullen hoger in de zoekresultaten verschijnen ten opzichte van minder relevante sites. Hoger in de zoekresultaten staan zorgt ervoor dat patiënten jouw website eenvoudiger kunnen vinden. Er zijn verschillende manieren om jouw website te optimaliseren voor deze algoritmes. We zullen er in deze blog 7 bespreken.

Optimaliseer teksten op de website

Om te zorgen dat pagina’s op jouw website goed worden gevonden in zoekmachines, kunnen we zoekmachines een handje helpen. Zoekmachines moeten namelijk weten waar de webpagina over gaat. Het is daarom belangrijk dat je in de tekst op uw website zoekwoorden verwerkt. Deze zoekwoorden kunnen het beste bepaald worden door een zoekwoorden-analyse te doen. Waar zoekt jouw doelgroep naar en waar wil je als organisatie op gevonden worden? Ben je bijvoorbeeld fysiotherapeut en behandel je met name mensen met specifieke klachten van een bepaald lichaamsdeel? Benoem dan in de teksten op de website ook vooral het type klacht dat je met name behandeld en in gespecialiseerd bent. Verder gaan dan alleen ‘fysiotherapiepraktijk’ als hoofdzakelijkste zoekwoord kan je veel resultaat geven. Wat ook veel helpt is om duidelijke titels, tussenkoppen en dikgedrukte tekst te gebruiken. Dit helpt zoekmachines te bepalen waar de tekst over gaat en wat belangrijk is en heeft daarmee een positief effect op jouw vindbaarheid.

Maak de website responsive

Zoekmachines kijken onder andere naar hoe gebruiksvriendelijk de website is. Een gebruiksvriendelijke website scoort beter. Een van de elementen waarop de gebruiksvriendelijkheid van de website wordt bepaald, is hoe toegankelijk en geoptimaliseerd de website is voor mobiel gebruik. Zo’n website wordt ook wel een responsive website genoemd. Is jouw website goed toegankelijk, en vriendelijk in zijn gebruik: dan zullen zoekmachines u belonen met een hogere positie in zoekresultaten.

Zorg voor een snelle en veilige website

Zoekmachines hebben een duidelijke voorkeur voor snelle en veilige websites. Hoe sneller de website laadt, en hoe veiliger deze is: hoe hoger deze in de zoekresultaten zal verschijnen. Een aantal manieren waarop je de snelheid van de website kunt verhogen is om afbeeldingen te optimaliseren en te verkleinen voordat je deze op de website plaatst. Daarnaast is het verstandig om bestanden uit de mediabibliotheek van de website te verwijderen als deze niet meer in gebruik zijn, dit maakt ruimte vrij waardoor de website sneller wordt. Sindskort is Google gestart met het meewegen van veiligheid op uw website. Het is daarom belangrijk dat jouw website is voorzien van een geldig SSL certificaat. Een SSL certificaat kan vaak eenvoudig via jouw webhosting worden aangeschaft en ingesteld.

Zorg voor goede en relevante content

Een enorm effectieve manier om jouw online vindbaarheid te vergroten is om de bezoekers van jouw website regelmatig te voorzien van relevante content. Dit kan eenvoudig worden bereikt door bijvoorbeeld wekelijks (nieuws)artikelen op jouw website te plaatsen, met relevante informatie voor uw patiënten. Waarom heeft dat invloed op jouw vindbaarheid? Ten eerste plaatsen zoekmachines actievere websites hoger in de resultaten dan minder actievere websites. Ten tweede zorgt het ervoor dat je het aantal zoekwoorden waarop jouw website gevonden toeneemt. Stel je voor: een gezondheidscentrum schrijft wekelijks een artikel waarin verschillende specialisten aan het woord komen. Al deze specialisaties zullen in deze artikelen aan bod komen, en wanneer men naar deze specialisaties zoekt, kunnen ze sneller bij jouw site uit komen. Maar hoe ziet relevante content er dan uit? We hebben een paar concrete voorbeelden op een rijtje gezet:

  • Lokaal nieuws vanuit de gemeente of wijk op het gebied van zorg
  • Zorgnieuws vanuit de tweede kamer
  • Informatie over jouw dienstverlening
  • Belangrijke veranderingen in de zorg
  • Seizoensgebonden informatie (teken, blauwalg, hitte, griep)

Vergroot jouw online aanwezigheid

Zoekmachines houden ervan als ze jouw praktijkinformatie op meerdere plekken tegenkomen, het is belangrijk dat de informatie dan ook overal hetzelfde is, consistentie geeft een zoekmachine vertrouwen dat de info klopt. Dit betekent niet dat je meerdere websites nodig hebt. Een centrale website waar de andere plekken naar verwijzen is voldoende. Er bestaan diverse platformen waar je jouw praktijk of organisatie online kan aanmelden om uw vindbaarheid te verbeteren. Als deze platformen dan ook nog een link naar uw website plaatsen, dan helpt dit zoekmachines des te meer om uw website hoger in de zoekresultaten te plaatsen. Hieronder hebben we een aantal platformen op een rij gezet:

  • Solvo: gratis basisregistratie en uit te breiden naar meer functionaliteiten
  • Zorgkaart Nederland: platform voor zorgverleners met een review functie voor patiënten
  • Google Mijn Bedrijf: zorgt dat jouw bedrijfsinformatie correct door Google wordt weergegeven

Zorg voor goede metatitels en -teksten

Je leest het goed, metatitels en metateksten. Een goede kans dat je deze termen voor het eerst ziet. Metateksten en metatitels zijn teksten die niet op jouw website zelf worden getoond, maar wel erg belangrijk zijn voor jouw vindbaarheid en voor een zoekende patiënt. De metatitel en metatekst zijn de teksten die worden getoond op de zoekpagina van Google. Google leest deze tekst om te bepalen waar de pagina over gaat en hoe relevant de pagina is voor de zoeker. Een klein voorbeeld: je hebt een informatief artikel geschreven over het griepvaccin waarin je alle ins-en-outs uitlegt wat betreft dit vaccin. Je zou dan bijvoorbeeld willen dat iemand die op ‘griepvaccin’ googlet een duidelijke metatekst te zien krijgt waarin ook zoektermen zijn opgenomen. Hieronder een fictief voorbeeld.

Waar en hoe je zelf deze metateksten kunt invullen verschilt per type website. Jouw webbouwer kan u dit veelal uitleggen of dit zelfs voor jouw hele website doen. In deze video vind je uitleg hoe je dit voor een eHealth88 wordpress website zelf kunt doen.

Zet Google Mijn Bedrijf in

In de vorige alinea noemden we kort al Google Mijn Bedrijf, een de toegevoegde waarde die andere online platformen kunnen bieden. Google Mijn Bedrijf onderscheid zich echter op een aantal gebieden van de andere genoemde opties. De integratie tussen Google Mijn Bedrijf en de zoekmachine van Google is zeer efficiënt. Als je jouw organisatie heeft toegevoegd, zal deze namelijk naast de zoekresultaten getoond worden wanneer naar je gezocht wordt. Er zullen gegevens zichtbaar zijn zoals openingstijden, telefoonnummer en de locatie van jouw organisatie. Deze informatie beheer je zelf in jouw eigen Google Mijn bedrijf account.