Veel website eigenaren denken dat zodra ze een website hebben laten bouwen hij klaar is en er voorlopig niks meer aangepast hoeft te worden aan de website. Echter is het tegenovergestelde vaak waar. Zoals wij in onze blog ‘5 Tips om naar de eerste plek in Google te komen’ al aangaven is het voor de vindbaarheid van jouw website in Google belangrijk om de website te blijven vernieuwen om goed gevonden te worden en blijven. Daarnaast is het belangrijk bezig te blijven met het verbeteren van de website zodat gebruikers makkelijker vinden wat ze zoeken. Dit blijven verbeteren en zoeken naar welke verbeteringen toegepast kunnen worden, wordt monitoring genoemd. Dit wordt meestal met een aantal tools gedaan.
Wat is Google Monitoring?
Bij eHealth88 noemen we de monitoring van de website Google Monitoring, aangezien wij gebruik maken van twee tools van Google. Deze tools zijn Google Webmaster Tools en Google Analytics. Door de combinatie van deze twee tools is het mogelijk om een goed inzicht te krijgen in wat er goed gaat en wat er minder gaat op de website. We zullen de tools hieronder uitleggen.
Waarom Google Webmaster Tools?
Google Webmaster Tools wordt met name gebruikt om te kijken hoe de website presteert op de zoekmachine van Google, deze monitoring tool kan er dus voor zorgen dat de Google Optimalisatie verbeterd. Zo is hierin terug te vinden op welke zoekwoorden de website wordt weergegeven in de zoekresultaten, hoe vaak erop geklikt wordt en op welke positie de website gemiddeld staat op een zoekwoord. Naast deze punten is het ook mogelijk om terug te vinden of Google de website goed kan ‘lezen’ dit lezen wordt ook wel indexeren genoemd.
Waarom Google Analytics?
Google Analytics wordt gebruikt voor de analyse voor de website en dus het gebruiksgemak van de website voor de bezoeker. Met deze tool is het mogelijk om een aantal dingen terug te vinden:
- Welke pagina’s de meeste bezoekers hebben
- Welke pagina’s bijna nooit gevonden worden
- Hoe vaak er naar een e-consult pagina genavigeerd wordt
- Hoe vaak het contactformulier ingevuld wordt
- Waar bezoekers vandaan komen die het contactformulier invullen
- Hoe lang de gemiddelde bezoeker op de website is.
Deze gemiddelde tijd van de bezoeker is interessant omdat als een bezoeker langer op de site zit kun je concluderen dat deze bezoeker de teksten aandachtig leest. Door deze punten te analyseren kunnen verbeteringen gedaan worden om de bezoeker en (potentiële) patiënt sneller en makkelijker contact op neemt met jouw praktijk of instelling.